Top Ad unit 728 × 90



Bijušā velotreka "Marss" apkārtne no augšas


 Aerial views of area around former "Marss" cycle track. Recently a heated public debate has started in Riga - about the future use of a former cycle track in Teika district. More than 15 thousands people have signed petition asking to create a park here but state wants to build a new office of State Security service. And it looks like the people's voice will be ignored - although the place really screams for a park (the surroundings are developing as apartments/offices/culture area and there isn't any public park in the vicinity).   

 Bijušā velotreka "Marss" apkārtne no augšas. Pēdējā laikā lielu ažiotāžu izraisījuši bijušā "Marsa" velotreka zaļās zonas apbūves plāni, kur savu jauno biroju iecerējis celt Valsts Drošības dienests. Viss sākās ar to, ka savā pēdējā raidījumā šai vietai uzmanību pievērsa drīz pēc šī materiāla uzfilmēšanas pēkšņi aizsaulē aizgājušais populārais arhitektūras raidījuma "Adreses" vadītājs Mārtiņš Ķibilds. Nākamajos mēnešos tika savākti vairāk nekā 15 tūkstoši parakstu par to, lai šī vieta tiktu atvēlēta parka ierīkošanai, nevis valstiskai būvei (tobrīd vēl tika turēts slepenībā, ka ēka paredzēta VDD). Patlaban izskatās, ka iedzīvotāju griba tiks ignorēta, jo kaut kādu mistisku apstākļu dēļ tieši šī vieta esot vienīgā, kur iespējams būvēt minēto ēku (lai gan Rīga apbūves intensitātes ziņā ne tuvu nav Honkonga, un tajā ir gan daudz neapbūvētu, gan atjaunojamu/revitalizējamu teritoriju). Vai tiešām tas būtu kaut kādā veidā saistāms ar to, ka tieši blakus (Ropažu ielas otrā pusē) atrodas telekomunikāciju milža LMT birojs? 

Patlaban viens otrs brīnās, kāpēc gan tracis par bijušo Marsa velotreku sacēlies tieši tagad, jo "gadiem ilgi to dieva aizmirsto pleķi nevienam nevajadzēja". Pirmkārt, nav taisnība, jo sabiedriskais aktīvisms saistībā ar šo vietu bijis arī senāk, otrkārt - jā, līdz Ķibilda raidījumam plašāka publika nezināja, ka šeit slēpjas šāds potenciāls pilsētvides dārgakmens. Arī es, lai gan padsmit gados esmu šķietami pamatīgi iepazinis Rīgu, nenojautu par šādas vietas eksistenci, jo to aizsedz necaurredzams dēļu žogs.

Šajās fotogrāfijās redzams, ka bijušais Marsa velotreks ir tiešām ļoti piemērota vieta burvīga parka ierīkošanai - te aizvien saglabājies gandrīz pilns ovāls ar simtgadīgām liepām, tiešā tuvumā atrodas gan senāk celtas, gan jaunuzbūvētas dzīvojamās un biroju ēkas, kā arī kultūras dzīves centrs (VEF kultūras pils). Parks būtu lielisks un ļoti nepieciešams papildinājums pilnvērtīgākai dzīves/darba/izklaides rajona infrastruktūrai, bet tagad tā vietā sliesies labi apsargāts drošības iestādes "cietoksnis", kuru droši vien pat nebūs ļauts fotografēt.   





BILDES IEGĀDEI


INTERACTIVE MAP OF PHOTORIGA.COM PLACES

 
Bijušā velotreka "Marss" apkārtne no augšas Reviewed by Ikars Kublins on Tuesday, January 28, 2020 Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Riga City Photos © 2014 - 2015

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.