Top Ad unit 728 × 90



Alberta street 4 | Alberta iela 4



Alberta street 4 is a UNESCO World Heritage building, one of symbols of Riga's Art Nouveau. It was designed by Mikhail Eisenstein and built in 1904. Building has influences of Vienna's Art Nouveau (Secession building). Nowadays it houses luxurious apartments and the embassy of Hungary.

Alberta 4 was reconstructed in 2007 however as you can see in some of these photos, reconstruction hasn't been very good - the walls have visible cracks yet again. However, apartment prices here are one of highest in Riga - up to 7000 EUR per square meter.

Alberta iela 4 ir UNESCO pasaules mantojuma sarakstā iekļauta ēka, viens no pazīstamākajiem Rīgas jūgendstila simboliem. Ēku dizainēja Mihails Eizenšteins un tā tika uzbūvēta 1904. gadā - pēc bagātā valsts padomnieka A. Ļebedinska pasūtījuma, kurš pasūtījis arī vairāku citu Eizenšteina krāšņo ēku būvniecību. Fasādē vērojamas Vīnes jūgendstila (Secesijas ēka) ietekmes. Alberta iela 4 tika restaurēta 2007. gadā, taču acīmredzot rekonstrukcija nav bijusi īpaši kvalitatīva - ēkas sienā jau atkal redzamas plaisas un netīrumi.

Alberta 4 tiek uzskatīta par mākslinieciski visoriģinālāko eklektiski dekoratīvā jūgendstila ēku Rīgā. Tās simetrisko kompozīciju akcentē centrālais rizalīts, kuru vainago tālu izvirzīta, liekta, no profilēta metāla izgatavota un uz metāla kronšteiniem balstīta dzega. Atiku virs dzegas rotā trīs medūzu galvas ar kliedzienā pavērtām mutēm. Līdzīgs motīvs ir izmantots Vīnē Jozefa Marijas Olbriha projektētajā Secesijas ēkā. Virs medūzu galvām izvietoti tornīši ar ērgļu figūrām un citi dekoratīvi veidojumi. Sānu rizalītus vainago lauvu figūras, kas simbolizē drošību un aizsardzību. Logailas fasādes centrālajā daļā veidotas neparastā, bet jūgendstila modes formām atbilstošā konfigurācijā. Otrajā stāvā tās atgādina burtu „T”, ceturtajā stāvā – atslēgas caurumu, bet trešajā stāvā tās vizuāli saplūst vienotā lielā ovālā, kaut gan aiz tā atrodas divu atsevišķu dzīvokļu trīs atsevišķas telpas. Ēkas centrālās ieejas abās pusēs izvietoti stilizēti spārnotu lauvu ciļņi, kas asociējas ar saules simbolu. Arī ēkas centrā izvietotais spārnotais cilnis ar sievietes galvu simbolizē sauli un aizsardzību.

Ēka 2007. gadā esot tikusi atjaunota, maksimāli saglabājot visas oriģinālās detaļas. Pabeigta sienu gleznojumu restaurācija vestibilā un kāpņu telpā, kas tad arī ir viens no unikālākajiem elementiem šajā projektā. Par laimi, bija saglabājušies seno gleznojumu fragmenti, kas ļāva tos atjaunot identiski. Ņemot vērā, ka ēka ir būvēta 20.gs. sākumā, restaurācijas darbu veicēji secinājuši, ka telpu interjerā vairākkārtīgi mainīts sienu krāsojuma polihromais risinājums, kas katra nākamā remonta laikā risināts savādāk. Pēc darbu uzsākšanas konstatēti trīs krāsojumu periodi.

Veicot izpēti, māksliniece restauratore Inese Siliņa konstatējusi, ka vissenākais gleznojums atradies zem diviem vēlāk uzklātajiem slāņiem. Tika pieņemts lēmums atjaunot oriģinālo dekora un krāsojuma polihromijas sistēmu (Eizenšteina laika variantu), kas arī tika izdarīts. Tieši dēļ šī unikālā krāsojuma un kāpņu telpā esošajiem veidojumiem arī ir pamats uzskatīt, ka Alberta ielā 4 ir viena no krāšņākajām kāpņu telpām Baltijā.

Fasāde ir bagāta ar veidojumiem, kuriem bija nepieciešama ne restaurācija, bet arī atsevišķu detaļu izgatavošana pilnīgi no jauna. Ēkas iekšējie veidojumi, kas sastāv no griestu rozetēm, orķeļiem, arī ievērojami apgrūtinājuši restauratoru darbu. Taču, nu tas ir galā un „Būvuzņēmums Restaurators” darbus, kas veikti Alberta ielā 4 uzskata par vienu no saviem veiksmīgākajiem pēdējo gadu projektiem.

Dzīvokļu cenas šajā namā ir vienas no augstākajām Rīgā - līdz pat 7000 eiro par kvadrātmetru. Ēkā atrodas arī Ungārijas vēstniecība. (Avoti: www.jugendstils.riga.lv, www.diena.lv)

Alberta street 4 | Alberta iela 4 Reviewed by Ikars Kublins on Wednesday, March 16, 2016 Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Riga City Photos © 2014 - 2015

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.